Voeding en Vitaliteit

Gezond en fit oud worden!

Voeding en beweging spelen een belangrijke rol bij een gezonde leefstijl. In eerder onderzoek hebben we gezien dat in fruit gezonde stofjes zitten die een gunstig effect hebben op ons lichaam. In dit onderzoek zijn we geïnteresseerd in de stofjes in sinaasappel en granaatappel. Deze stofjes kunnen werken als antioxidanten en hierdoor zorgen voor een beter uithoudingsvermogen en een vermindering in spierschade die ontstaat na intensief sporten. Daarnaast wordt er gedacht dat deze stofjes een positief effect kunnen hebben op de doorbloeding van de spieren en op spierherstel. Dit kan ervoor zorgen dat het bewegen leuker en gemakkelijker wordt, en dat u zich fitter gaat voelen.

Onderzoek: Het effect van sinaasappel- en granaatappelextract op fitheid

Tijdens dit onderzoek kijken we naar de effecten van het innemen van voedingssupplementen met actieve stoffen uit sinaasappel en granaatappel gedurende 12 weken op uw fitheid. Om de fitheid te beoordelen meten we onder andere uithoudingsvermogen, dagelijkste lichamelijke activiteit, spierkracht en gezondheidswaardes in het bloed. Voor het onderzoek komt u vijf keer naar het onderzoekscentrum in Venlo.

Voorafgaand aan het onderzoek zal er een geschiktheidsonderzoek plaatsvinden. Om te bepalen of u geschikt ben voor deelname aan het onderzoek gaan we een aantal metingen uitvoeren. U gaat vragenlijsten invullen over u gezondheid en lichamelijke activiteiten. Daarnaast gaan we uw bloeddruk meten en uw bloedsuikergehalte bepalen door middel van een vingerprik.

Overzicht testdagen

Voedingsdagboek
Gedurende het onderzoek gaat u driemaal een voedingsdagboek invullen. Met behulp van dit dagboek willen we een zo goed mogelijk beeld krijgen van uw voedingspatroon. Daarom vragen wij u om gedurende drie dagen zo nauwkeurig mogelijk op te schrijven wat u eet en drinkt.

 

Beweegmeter
Om uw dagelijkse lichamelijk activiteit te bepalen zult u aan het begin en einde van de studie een beweegmeter bij u dragen gedurende 1 week. De beweegmeter is een klein apparaatje dat gegevens verzamelt door het meten van de bewegingen van uw lichaam. Het kan hierbij onderscheid maken tussen zitten, liggen, staan en lopen. Zo kunnen we een inschatting maken van hoe lang en hoe vaak u per dag in beweging bent

Handknijpkracht
Spierkracht wordt gemeten met behulp van een handknijpkrachtmeter. Hiermee gaan we bekijken of de maximale handknijpkracht wel of niet verbetert na het innemen van de supplementen met actieve stoffen uit sinaasappel en granaatappel.

Fietstest
Daarnaast willen we graag weten of de supplementen invloed hebben op uw uithoudingsvermogen. Dit gaan we testen aan de hand van een matig intensieve fietstest. De test heeft een duur van 8 minuten. De eerste 4 minuten is een warming-up, waarna u nog 4 minuten gaat fietsen op een iets zwaardere weerstand. Gedurende de test wordt uw hartslag bijgehouden en zullen we aan u vragen hoe zwaar u de test ervaart.

Bloedonderzoek
Om een beter beeld te krijgen van uw gezondheid gaan we ook uw bloed bestuderen. Door middel van bloedprikken zullen wij twee buisjes bloed afnemen, waarin we gaan kijken naar de waardes van onder andere suiker, cholesterol, stress en ontsteking.

Extra deelstudie (optioneel)
Naast bovengenoemde metingen kunt u ervoor kiezen om mee te doen aan de extra deelstudie van het onderzoek. In deze deelstudie wordt er aan het begin en einde van het onderzoek een spierbiopt afgenomen. Dit vindt plaats in het  onderzoekscentrum in Maastricht. Onder lokale verdoving zullen er kleine stukjes van uw spier worden verwijderd voor onderzoek. Deze procedure zal worden uitgevoerd door een ervaren arts. Deze spierbiopten zijn erg belangrijk om te kijken naar de effecten van sinaasappel- en granaatappelextract op de functie van onze spieren.

Wie zoeken we?

Voor dit onderzoek zoeken we gezonde volwassenen tussen de 40 en 65 jaar, niet-rokers, met een BMI tussen de 25 en 29.9 kg/m2, en met een niet (te) actieve levensstijl. Uw BMI kunt u zelf berekenen op de website van het voedingscentrum (https://www.voedingscentrum.nl/nl/bmi-meter?gclid=EAIaIQobChMIkcnnx47B-QIVi-vtCh1CCwdnEAAYASAAEgIiBfD_BwE).

Wat krijgt u?

Voor deelname aan het onderzoek ontvangt u €175 en reiskostenvergoeding. Voor het meedoen aan de deelstudie ontvangt u nog €100 euro extra.

Heeft u interesse?

Heeft U interesse of wilt u vrijblijvend meer informatie over het onderzoek? Wij nodigen u graag uit voor een geschiktheidsonderzoek.