Waarde van Limburgs Fruit

Niet alleen lekker maar ook gezond!

Je kent het gezegde wel; ”An apple a day keeps the doctor away”. Dit zegt men natuurlijk niet voor niks. Wetenschappers hebben al eerder aangetoond dat het dagelijks eten van een appel de kans om te overlijden aan kanker of hartaandoeningen verlaagt (https://www.nature.com/articles/s41467-019-11622-x). Appels bevatten een groot aantal stofjes die gunstig zijn voor ons lichaam. Deze stofjes zijn in verschillende mate te vinden in verschillende soorten appels. Niet alleen de soort appel heeft invloed op de hoeveelheid en welke gezonde stofjes aanwezig zijn. Waar de appel vandaan komt en wanneer de appel geoogst is ook van groot belang. Het huidige project komt voort uit de interesse van de provincie in het lokaal groeiend fruit.

Vanuit de universteit zijn we geinterreseerd in de effecten van deze stofjes op de bloedsuiker van mensen met een verhoogde kans om diabetes te ontwikkelen. Deze mensen worden vaak “prediabeten” genoemd. Mensen met prediabetes zijn in staat om de prediabetes terug te draaien en zo weer gezond te leven. Wij onderzoek of de behulpzame stofjes uit appels hierbij kunnen helpen.

Onderstaande geven wij een kort overzicht van de opzet van het onderzoek.

Onderzoek: Het effect van een appelextract op de bloedsuikerspiegel

De stofjes uit appels kunnen helpen in het voorkomen van diabetes. We onderzoeken de effecten van het innemen van een appelextract gedurende 12 weken op de bloedsuiker tolerantie. Bloedsuikertolerantie is de mate waarin je lichaam suiker uit het bloed kan verwerken. U neemt het appelextract bij het ontbijt en het avondeten.

Voorafgaand aan het onderzoek zal er een geschiktheidsonderzoek plaatsvinden. Aan de hand van een aantal metingen bepalen wij of u geschikt bent voor deelname. We zullen onder andere u bloedsuiker meten met behulp van een vingerprikje en u lengte en gewicht meten. Ook vult u een vragenlijst in over uw gezondheid. Aan de hand van de verzamelede informatie bepalen wij of u kunt deelnemen.

 

Overzicht testdagen

Bloedsuikertolerantie
Met behulp van een orale glucose tolerantie test (OGTT) kijken wij hoe goed u lichaam een bepaalde hoeveelheid zuiker kan verwerken.
 
Bij deze test word met behulp van een infuus een aantal keer bloed afgenomen. We beginnen met een nuchtere meting. Vervolgens drinkt u een glas met suikerwater. Nadat u de suiker heeft gedronken nemen wij gedurende twee uur, elk half uur bloed af. In het bloed kunnen wij precies meten hoeveel suiker het lichaam opneemt. Omdat wij tijdens de OGTT meerdere keren bloedafnemen plaatsen wij een infuus in de elleboogplooi. Dan hoeft er tijdens de gehele test maar 1 keer geprikt te worden.
 
Een gestoorde nuchtere glucose en een gestoorde glucosetolerantie wijzen op een grotere kans op de ontwikkeling van suikerziekte.
 
U moet voor de test nuchter zijn. Dat betekent dat u vanaf 22:00 uur niets meer mag eten; een beetje water drinken is toegestaan. U kunt zich na de test wat flauw voelen omdat u tijdens de test niks mag eten.
 
 
 
20220607_152900
20220607_153824

Bloedsuikersensor
De dagelijkse waardes van de suiker in het bloed schommelen gedurende de dag. Wij zijn geinterreseerd in de effecten van het appelextract op deze schommelingen. Om deze schommelingen te meten draagt u aan het begin en het einde van de studie twee weken een sensor. Deze sensor word geplaatst op uw bovenarm. Zelf zult u niet veel merken van de sensor en u kunt vrijwel alles blijven doen. Het enige waar u verzichtig mee moet zijn is het dragen van de sensor in het bad of tijdens het zwemmen. De sensor kan namelijk maximaal een half uurtje onder water blijven. Op een maximale diepte van 1 meter.

Darmbacterien
Onze darmen bevatten ongeveer 100 biljoen bacterien. Deze bacterien spelen een belangrijke rol in onze gezondheid. De samenstelling van deze darmbacterien heeft grote gevolgen voor onze gezondheid. Deze bacterien kunnen namelijk voedingsmiddelen die wij niet kunnen verteren omzetten naar gezonde stofjes.Tijdens dit onderzoek kijken we naar de verandering in de samenstelling van de bacterien na inname van het appelextract. Ook kijken we naar het soort stofjes dat de bacterien produceren. Tijdens het onderzoek verzamelt u 3 keer uw ontlasting.

Vergoeding
Voor deelname aan het onderzoek krijgt u 150 euro en vergoeding van eventuele reiskosten.

Heeft U interesse?

Wij testen u geschiktheid voor deelnamen tijdens het geschiktheidsonderzoek. We zoeken mensen met een leeftijd van 40 tot en met 70 jaar. En een BMI tussen de 22.5 en 30.